De opdracht
Amstelveen wil een online platform ontwikkelen dat de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in de gemeente viert én versterkt. Hiervoor is een ruim budget beschikbaar.
Wat wij vonden
Wij merkten dat er bij de gemeente Amstelveen een focus was op het aanbieden van een digitaal platform. Hiervoor was een behoorlijk budget beschikbaar. Ook zagen wij duidelijk dat de afstemming met de verschillende stakeholders (zoals ondernemers, bedrijven en onderwijsinstellingen) niet vlekkeloos verliep. Bovendien bleek het niet helder of de voorgestelde digitale oplossing ook zou leiden tot versterking van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven.
Strategie
Een digitaal platform is een middel, geen doel. Wij adviseerden als eerste om een klein deel van het budget dat beschikbaar is te gebruik om met de eindgebruikers te spreken; ondernemers, docenten en studenten. Eerst kijken wat de eindgebruiker écht voor ondersteuning nodig heeft, daar op aansluiten met een (digitale) oplossing.
Aanpak
Bureau Brand organiseerde in Amstelveen een serie codesignsessies met eindgebruikers. Doel van deze sessies was om de centrale hulpvraag op te halen bij alle eindgebruikers, om ideeën te genereren en uiteindelijk tot een prototype te komen waarmee de bedrijven en onderwijsinstellingen beter en succesvoller kunnen samenwerken. Door deze groepen in één ruimte te brengen en in gesprek te laten gaan over hun wensen en behoeften ontstond een waardevolle kruisbestuiving van ideeën en groeide het wederzijdse begrip voor elkaars uitgangspunten. Voor dit project werkten wij samen met Unbeaten Studio, een design thinking oriented ontwerpbureau uit de Spaanse Pyreneeën.
Resultaat
Na deze bijeenkomsten publiceerde Bureau Brand het manifest ‘DE AMSTELVEENSE SCHOOL‘. Dit manifest is een synthese van de opgehaalde informatie uit de bijeenkomsten. Deze resultaten zijn teruggekoppeld. Uiteindelijk is gebleken dat een platform niet nodig is. Via de site van de ondernemersvereniging bleek al veel mogelijk. Dit is door de partijen verder opgepakt. Met dit resultaat is een kostenbesparing gerealiseerd van maar liefst 80%. Een prachtige besparing van kostbaar gemeenschapsgeld en een geweldige start van een intensieve samenwerking tussen overheid, onderwijs en lokaal bedrijfsleven.