Skip to main content
XS SM MD LG XL
WORD DÉ TALENTMAGNEET IN JOUW MARKT

Als je met een stagiair werkt dan betaal je hem of haar natuurlijk een vergoeding

Tenminste, daar ga ik vanuit.

En inmiddels zijn ze in Europa ook een stuk verder om die vergoeding te verplichten.

Mooi! Natuurlijk is dit voor jou niet nodig, jij bent slim en betaald al lang een nette vergoeding.

Toch wil je dit goed regelen. Voor jouw bedrijf én voor de stagiair.

Het is bijvoorbeeld slim om te voorkomen  dat de belastingdienst jouw stage ineens als dienstverband aanmerkt.  

 

Graag geef ik 5 tips om geen discussie te krijgen over de vraag of je nu een stagiair hebt, of een medewerker die een contract verdiend.

 1. Houdt je aan de definitie van een ‘stage’.

  Er is een rijtje eisen die door het ministerie van onderwijs waar je aan kunt toetsen of het een stage is of niet:

  1. Er is een stageovereenkomst tussen de leerling, het stagebedrijf  en de onderwijsinstelling. Zorg ervoor dat je in deze overeenkomst niet het woord ‘werkgever’ gebruikt en ‘arbeidsovereenkomst’. Daar is immers geen sprake van.
  2. De stagiair heeft een begeleider in het bedrijf en de begeleiding van deze begeleider is gericht op leren (niet op meedraaien in productie dat eigenlijk voor ‘medewerkers’ gedaan zou worden).
  3. Die begeleiding is er ook daadwerkelijk; op papier zeggen dat je begeleiding geeft is niet genoeg. Een stagiair die zelfstandig en zonder begeleiding moet werken en dit kan aantonen maakt gehakt van je als het voor de rechter komt.
  4. De stagiair krijgt geen loon, maar een ‘onkostenvergoeding’.
  5. Er is een leerplan met leerdoelen en er zijn tussentijdse evaluatiemomenten.
  6. De stagiair is boventallig; dus niet ter vervanging van ‘echte’ medewerkers.
 2. Noem de vergoeding nooit ‘salaris’.

  Ik benadruk graag dat een stagevergoeding precies is wat het is: Een ‘vergoeding’. Een stagiair komt in jouw bedrijf om iets te leren. Noem de vergoeding daarom nooit ‘salaris’ in de overeenkomst. Je vergoed de onkosten voor de stagiair, het mag dus nooit gaan lijken op een salaris, waarmee we direct een bruggetje hebben naar de 3e tip:

 3. Betaal niet teveel vergoeding.

  Er zijn bedrijven die stagevergoedingen betalen van 1000 euro of meer. Soms zelfs nog stevig daarboven. Hoe sociaal het ook lijkt, en hoe verleidelijk het ook kan zijn om in een krappe arbeidsmarkt onderscheidend te zijn met hoge vergoedingen. Heel lief, maar DOE-HET-NIET. Een hoge stagevergoeding kan op papier een gewoon salaris lijken. Dan kan de belastingdienst jouw stagiair ineens als gewone medewerker gaan bestempelen en mag je ook de premies die hiervoor bestaan bijdragen. Je bent dan ineens ‘werkgever’ en moet met terugwerkende kracht het minimumloon betalen, vakantiegeld, premies en belastingen. De stagiair heeft bovendien direct recht op ontslagbescherming en doorbetaling loon tijdens ziekte en last but not leastkan de Inspectie SZW een boete opleggen. En oh ja: De stageovereenkomst is dan direct de eerste arbeidsovereenkomst in de keten van overeenkomstenDie hoogte kan trouwens niet alleen in jouw nadeel werken. Ook de student heeft een ‘bijverdiengrens’; een grens waarboven je studiefinanciering moet gaan terugbetalen. Die grens is voor 2022 € 15.828,77.  Voor 2020 en 2021 was dit bedrag weggestreept in verband met corona.

  Let goed op: Het is een bruto bedrag, dus niet het nettobedrag dat de stagiair op de rekening krijgt.
  En let goed op 2: Dit geldt alleen voor MBO studenten. Voor HBO studenten en WO studenten die onder het leenstelsel vielen is dit van tafel in het momenteel alweer afgeschafte systeem. Hoe dat precies in elkaar gaat steken weet ik nog niet.

 4. Betaal je iets extra’s? Geef dan in de overeenkomst aan hoe hoog de vergoeding is, maar ook waarvoor deze is bedoeld.

  Zo voorkom je dat je discussie krijgt over de reden van een meer dan nette stagevergoeding.

 5. Er is geen standaardbedrag voor een stagevergoeding, alleen adviezen.

  Soms staat het in een cao en vaak hebben onderwijsinstellingen adviesbedragen voor een stagevergoeding maar er is veel vrijheid om zelf afspraken te maken met de stagiair.
  De keuze is aan jou. Doe het altijd. En mijn tip: Zorg dat je een vergoeding geeft die net boven de norm ligt die een school adviseert. Zo laat je zien dat je studenten serieus neemt (wat handig is voor jouw imago als stagebedrijf) en voorkom je de vraag of er een arbeidsovereenkomst is op basis van bedragen.

Checklist

Wil je dit thema in jouw organisatie gaan bekijken?

Gebruik dan deze checklist; hiermee kun je een eerste check doen of het in jouw bedrijf goed is geregeld.

 

En wil je meer informatie / inspiratie over stages, het vinden en binden van jong talent en alles daaromheen?

Dan is onze wekelijkse mail Werf Slim iets voor jou!

Abonneren kan hier👇

 

 

A

Gratis stageboek preview ontvangen?

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com