Skip to main content
XS SM MD LG XL

Als je met een stagiair werkt dan betaal je hem of haar natuurlijk een vergoeding

Tenminste, daar ga ik vanuit.

Dan bestaat het risico dat jouw stage ineens door de belastingdienst als dienstverband is aangemerkt.  

Dit kun je als bedrijf zelf voorkomen.

Graag geef ik 5 tips om geen discussie te krijgen over de vraag of je nu een stagiair hebt, of een medewerker die een contract verdiend.

 1. Houdt je aan de definitie van een ‘stage’.  Er is een rijtje eisen die door het ministerie van onderwijs waar je aan kunt toetsen of het een stage is of niet:
  1. Er is een stageovereenkomst tussen de leerling, het stagebedrijf  en de onderwijsinstelling. Zorg ervoor dat je in deze overeenkomst niet het woord ‘werkgever’ gebruikt en ‘arbeidsovereenkomst’. Daar is immers geen sprake van.
  2. De stagiair heeft een begeleider in het bedrijf en de begeleiding van deze begeleider is gericht op leren (niet op meedraaien in productie dat eigenlijk voor ‘medewerkers’ gedaan zou worden).
  3. De stagiair krijgt geen loon, maar een onkostenvergoeding.
  4. Er is een leerplan met leerdoelen en er zijn tussentijdse evaluatiemomenten.
  5. De stagiair is boventallig; dus niet ter vervanging van ‘echte’ medewerkers.
 2. Zorg dat de vergoeding ook echt een ‘vergoeding’ is.
  Ik benadruk graag dat een stagevergoeding precies is wat het is: Een ‘vergoeding’. Een stagiair komt in jouw bedrijf om iets te leren. Daar steek je tijd, energie en mankracht in. De vergoed je onkosten voor de stagiair.Tip: Noem de vergoeding geen ‘salaris’ in de overeenkomst. 
 3. Betaal niet teveel vergoeding. Er zijn bedrijven die stagevergoedingen betalen van 1000 euro of meer. Soms zelfs nog stevig daarboven. Hoe sociaal het ook lijkt, en hoe verleidelijk het ook kan zijn om in een krappe arbeidsmarkt onderscheidend te zijn met hoge vergoedingen, doe het niet. Een hoge stagevergoeding kan op papier toch een gewoon salaris lijken.Dan kan de belastingdienst jouw stagiair ineens als gewone medewerker gaan bestempelen en mag je ook de premies die hiervoor bestaan bijdragen. Je bent dan ineens ‘werkgever’ en moet met terugwerkende kracht het minimumloon betalen.Dat niet alleen; ook vakantiegeld, premies en belastingen komen daarbij. De stagiair heeft direct recht op ontslagbescherming en doorbetaling loon tijdens ziekte. Daarbovenop kan de Inspectie SZW een boete opleggen.Tip: De stageovereenkomst is dan direct de eerste arbeidsovereenkomst in de keten van overeenkomsten.Die hoogte kan trouwens niet alleen in jouw nadeel werken. Ook de student heeft een ‘bijverdiengrens’; een grens waarboven je studiefinanciering moet gaan terugbetalen. Die grens ligt voor 2020 op het mooie bedrag van 15003,05.Dit geldt overigens alleen voor MBO studenten. Voor HBO studenten en WO studenten is dit van tafel in het momenteel alweer ter discussie staande leenstelsel.
 4. Betaal je iets extra’s? Geef dan in de overeenkomst aan hoe hoog de vergoeding is, maar ook waarvoor deze is bedoeld. Zo voorkom je dat je discussie krijgt over de reden van een meer dan nette stagevergoeding.
 5. Je bent niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Niet volgens de wet in ieder geval.  Soms staat het in een cao maar er is veel vrijheid om n andere tussen jouw bedrijf en de stagiair zelf afspraken maken. Dat je de onkosten van de student vergoed is niet meer dan logisch, ik denk dat dit je dit altijd moet doen.

 

 

 

 

 

A

Gratis stageboek preview ontvangen?