Skip to main content
XS SM MD LG XL

stagebegeleiding op afstand

 

En dan zit je ineens met een student die stageloopt of afstudeert bij jouw bedrijf en niet meer naar de werklocatie kan komen. Stop je dan de stage? Nee. In veel gevallen is het aan het bedrijf en de student om te bepalen.

Het kan voorkomen dat je een student moet begeleiden terwijl deze thuiszit. In veel gevallen zal dit niet praktisch haalbaar zijn (op afstand metselen gaat niet werken natuurlijk)

Bij een aantal MBO,HBO en WO studenten is dit wél te organiseren.  

Denk bijvoorbeeld aan studenten die bezig zijn met zelfstandige afstudeeropdrachten -en onderzoeken. Of studenten die niet noodzakelijkerwijs op een werklocatie hoeven te zijn en via de computer kunnen werken.

Het is natuurlijk niet wenselijk dat een student vanuit huis werkt voor een stagebedrijf.
In de huidige unieke situatie kan het echter ook onwenselijk zijn voor student, school en bedrijf om per direct een stage te stoppen.

Dan wil je dat de student nog steeds een goede leerervaring heeft, maar ook dat de student verbinding blijft voelen bij jou en jouw bedrijf.

Hier 10 tips om te zorgen dat de student een optimale leerervaring heeft én betrokken blijft bij jouw bedrijf.

 

Hou het contact ‘warm’

Zorg ervoor dat je dagelijks contact hebt met de student. Al is het maar een paar minuten, zorg ervoor dat je iemand erbij houdt.

Doe deze meeting via video.

Er zijn genoeg online mogelijkheden. Elkaar zien is belangrijk. Zeker als je het gevoel ‘ik hoor erbij’ wilt vasthouden bij de student dan is elkaar zien sterker dan telefonisch contact. En VEEL sterker dan vrijblijvend contact via WhatsApp.

Zorg dat je altijd bereikbaar bent voor korte vragen.

Bijvoorbeeld via een kanaal als Slack, maar whatsapp is ook prima. Evalueer deze vragen tijdens de ‘officiële’ contactmomenten.

Zorg voor een planning.

Spreek met de student van tevoren af wanneer je bij elkaar incheckt. 

En nee, ‘het komt nu niet uit’ is geen optie. Geen excuus.

 

‘Het komt nu niet uit’ is geen optie.

Geen excuus.

Zorg voor een rustige ruimte en zorg dat je op tijd klaar gaat zitten.

Vraag de student om oortjes of een koptelefoon te gebruiken.

Zo block je omgevingsgeluiden uit en hou je concentratie tijdens het gesprek.

Bereid het voor

Zorg ervoor dat jij en de student van tevoren een lijstje hebben uitgewisseld met te bespreken onderwerpen.
Anders is het makkelijk om er een halfbakken gesprekje van te maken.

Let op dat je hierbij de student niet alleen vakinhoudelijke dingen vraagt maar ook naar het gevoel, of eventuele emoties.

Hou in de gaten of de opdrachten en taken van de student aansluiten bij het niveau van de student.

De ene student kun je loslaten, de andere student niet. Deze ‘remote’ aanpak vereist zelfdiscipline. Dat is niet vanzelfsprekend aanwezig bij studenten. Ga er dus niet automatisch vanuit dat de student hierover beschikt. Sterker nog, ga er vanuit dat dit nog onvoldoende aanwezig is en coach de student hierop.
Daarbij moet je ook opletten dat je niet teveel ineens naar de student stuurt en deze overstelpt met werk. Als een student niet kan plannen of juist veel behoefte heeft aan ondersteuning dan moet je juist helpen en goed afstemmen. Dit is een kwestie van goed afspraken maken. En let op: De student die zegt ‘ja hoor prima lukt best’ moet je niet blindelings vertrouwen maar juist helpen om goed na te denken wat écht lukt. 

Evalueer achteraf en bevestig de afspraken per e-mail.

Zo hou je een logboek bij van de afspraken. Dat is eenvoudig de voortgang bewaken.

Let op een veilige werkomgeving

Je blijft als leerbedrijf ook op afstand verantwoordelijk voor de student, net als je dat bent voor eventuele collega’s.  Daarom is het belangrijk dat je studenten in ieder geval informeert over veilig werken. Arboned heeft een aantal handige tips

BONUSTIP:
Het is voor jonge mensen van nu lastig om toe tegeven dat ze iets niet snappen of weten. Zeg dus niet ‘als er iets is bellen’ maar zorg voor vaste momenten en vraag door. Maak de afpsraken concreet (SMART) en stuur daarop.

BONUS-BONUSTIP :

Als praktijkopleider vertel je wat een student moet doen, als mentor/coach zeg je: ‘Je kunt dit wél’.  Vergeet niet om schouderklopjes te geven. Juist in dit soort situaties heeft de student dat nodig. 

Veel succes gewenst!

Gratis stageboek preview ontvangen?