Skip to main content
XS SM MD LG XL

Aantrekkelijker voor studenten. Sneller

In het najaar van 2005 gaven Amerikaanse schaakvrienden uit New Hampshire, Steven Crampton en Zackary Stephen, zich op voor een schaaktoernooi.

Photo by rawpixel on Unsplash

Dat deden ze wel vaker, maar dit keer ging het niet om zomaar een schaaktoernooi. Het was een een wereldwijd, online toernooi, georganiseerd door het grootste schaakplatform ter wereld. Met schaakgrootmeesters zoals Gary Kasparov en een aantal gerenommeerde schaakcomputers als tegenstanders waren de twee schaakamateurs enthousiast, maar kansloos.

Zou je zeggen.

Steven en Zackery wonnen de wedstrijd.

Hoe kan dat?

De twee schaakvrienden hadden iets slims gedaan.

Zo had Zackery in de 5 jaar daarvoor een database gebouwd met allemaal zetten en varianten. Er was hiermee een schat aan ervaring opgebouwd waar hij en zijn teamgenoot uit konden putten.

Er was dus een slim systeem waarin Steven en Zackery gebruik maakten van de kracht van computers vol kennis en ervaring in combinatie met hun eigen menselijke denk -en handelsvermogen. Zij vormden een team met hun computers.

Nog beter was het feit dat Steven en Zackery een methode hadden afgesproken; Een systeem en een proces waarmee ze bepaalden wanneer de computer de zet zou bepalen en wanneer menselijk ingrijpen nodig was.

Het toonde aan dat een goed team van mensen, met een slim systeem de knapste koppen en de meest hightech computers kon verslaan.

Een goed team van mensen verslaat hightech systemen en de knapste koppen.

Leuk hoor Maarten. Maar wat heb ik eraan?

Veel!

Hire for character, train for skill

Een succesvol leerbedrijf is niet alleen mogelijk als je de knapste koppen en de slimste tools in huis hebt. Integendeel.Het gaat om het team en de manier waarop het team samenwerkt. Dit is belangrijk voor jouw wervingsproces; Let daarom eens wat minder op de opleidingsniveaus van stagiairs maar op houding en gedrag ; kies dus de stagekandidaat die het beste in jouw team past, ook als die een MBO niveau 2 opleiding doet terwijl je eigenlijk niveau 4 zoekt, of MBO in plaats van HBO.

Laat die student vervolgens putten uit jouw ‘database’ van ervaring om te groeien als professional. Hoe groter jouw ‘database’ hoe beter. En nog beter; laat de stagiair nieuwe varianten toevoegen aan je database, zodat jouw bedrijf nog meer kennis en ervaring heeft om uit te putten. Je team is zo als een schaakcomputer die met iedere nieuwe variant slimmer en beter wordt en daarmee de teamleden beter in staat stelt om keuzes te maken en nieuwe varianten te verkennen.

Je team is zo als een schaakcomputer

De stagiair en jouw organisatie vormen zo een krachtig team dat de stagiair beter laat presteren, jouw team steeds sterker maakt en bovendien nieuwe input laat leveren doordat hij of zij nieuwe kennis en ervaring aan de database toevoegt. Een omhoogwaartse spiraal dus.

Bedrijfscultuur is belangrijk

Kijk daarbij wel kritisch naar de cultuur in jouw bedrijf ten opzichte van leren en ontwikkelen; Daagt jouw organisatie stagiairs (en al haar medewerkers) uit om nieuwe dingen te proberen en zich te ontwikkelen. Je kunt die stagiair immers wel vragen om creatief te zijn, als iedereen ‘het al jaren zo doet, dus doe maar niet‘ tegen de stagiair zegt is het snel gedaan met die creativiteit. Dan zal hij of zij geen nieuwe varianten gaan verkennen maar braaf bij de bestaande database blijven. De stagiair zal er minder door leren, bovendien raakt jouw ‘database’ verouderd. Over die ‘fixed mindset’ in organisaties en het effect op stages schreef ik eerder een stukje.

 Daagt jouw organisatie haar medewerkers uit nieuwe varianten te verkennen?

Maak een plan, en hou je eraan

Zorg er ten slotte voor dat jouw bedrijf een stageplan heeft om studenten te begeleiden. Met een vast systeem en een heldere taakverdeling. Zonder plan is geen team succesvol.

Ook een slim stageplan? In het grote stageboek voor werkgevers vertel ik je hoe je dit aanpakt. Bestel het boek op managementboek,of via ons door even een berichtje te sturen naar info@bureau-brand.nl

Bron: http://www.bbc.com/future/story/20151201-the-cyborg-chess-players-that-cant-be-beaten

 

Gratis stageboek preview ontvangen?