Skip to main content
XS SM MD LG XL

In de documentaire ‘Winy Maas, Under Tomorrows Sky’ volg je de wereldberoemde architect Winy Maas, bekend van bijvoorbeeld de Markthal in Rotterdam.

Een beetje tegen het einde van de docu zegt Wini iets heel raaks, dat volgens mij precies overeenkomt met de manier waarop ik naar stages kijk.

Hij stelt (en ik parafraseer dat hier een beetje): Architectuur is optimisme. Het is doorgaan, accepteren dat veel ook niet lukt. Maar altijd dat doel voor ogen houden met de overtuiging dat het lukt.

Well spoken sir.

Met stages is het precies hetzelfde.

Je hebt als student en als bedrijf een doel als je aan een stage begint.

Leerdoelen bijvoorbeeld.

Die leerdoelen wil je succesvol behalen.

Onderweg kom je vervolgens allerlei hobbels, drempels, dichtslaande deuren en ander ongemak en tegenslag tegen. Soms grote, soms kleine frustraties. Een goede stage bestaat uit een serie drempels die je kunt overwinnen. Een stage zonder drempels is geen stage.

De ideale omgeving voor een stagiair focust op doorzettingsvermogen om dat doel te bereiken. En de rol van de begeleider en de rest van het bedrijf is om dat doorzettingsvermogen te voeden. Door coaching, door instructie, doordat je uitstraalt dat het weliswaar lastig is, maar goed gaat komen. Dat fouten maken mag, juist moét.

Je doet dit ook door de omstandigheden zo vorm te geven dat de student vooral frustratie voelt bij het leren van nieuwe dingen en niet omdat je de begeleiding slecht voor mekaar hebt, dat je niet bereikbaar bent,  of dat de receptioniste na een week nog niet weet hoe die heet (ja, dat is een persoonlijke ervaring, heel irritant). 

Je bent optimistisch dus.

Je zorgt voor een omgeving die dat optimisme weet te voeden.

Met een praktijkbegeleider die goede begeleiding geeft

en met een leerklimaat waarin leren iets positiefs is. 

Een stagiair haalt de leerdoelen alleen als deze gelooft in een succesvolle afronding.

Daarvoor zijn onderweg mensen nodig die haar begeleiden, weer op de rails zetten als het niet lukt en regelmatig evalueren waar je staat en waar je naartoe moet. 

Stages drijven op optimisme. 

Leren hoe je voor een omgeving zorgt waarin studenten vol optimisme hun stage doorlopen en waarin jij als bedrijf echt meerwaarde haalt uit stages?

Check ons aanbod

 

Ps:  Goede begeleiders zijn als architecten,  schreef ik eerder al.

Gratis stageboek preview ontvangen?