Skip to main content
XS SM MD LG XL

In ieder bedrijf is er een scala aan communicatiemiddelen. Werken jij en de stagiair remote? Bedenk dan bij iedere boodschap welk kanaal je gebruikt. Wanneer bel je? Wanneer e-mail je? Wanneer maak je gebruik van een tool als Slack? Wanneer Zoom je? 

Graag geef ik een paar tips over het gebruik van deze kanalen:

WhatsApp

WhatsApp of een vergelijkbare tool is ideaal voor het uitwisselen van korte, informele berichten. Ik ken veel stagebegeleiders die WhatsApp gebruiken om even in te checken bij studenten; hoe gaat het met je? Het is ook heel laagdrempelig voor studenten om een begeleider even een appje te sturen. Perfect! Wel is het belangrijk om WhatsApp alleen voor kort, informeel contact te gebruiken. Gaat het verder? Kies dan voor een ander medium. Zoals e-mail, of videobellen. 

E-mail:

Gebruik e-mail vooral voor langere berichten die jouw stagiair niet mag vergeten. Gebruik dit ook als je informatie wilt delen waar je mensen van buiten het bedrijf bij betrekt. Denk aan een bericht dat ook voor de stagecoördinator is bedoeld. 

Email is niet zo geweldig als instant communicatiekanaal. Het is ook niet zo effectief voor het voeren van ingewikkelde discussies of het uitwerken van complexere taken zoals het maken van een planning.  Het is wel effectief voor het inplannen van afspraken, voor het delen van grotere ideeën, simpele afstemmingstaken of het geven van feedback.

Videobellen

Videobellen is een kunst op zich. Voor je het weet zit je een uur met elkaar te bellen zonder heldere lijn. De tijd die verloren gaat met onderwerpen die niet terzake doen, of die je ook prima a synchroon kunt afhandelen kan enorm oplopen. Dat is niet nuttig voor jou, maar ook niet voor de stagiair. De stage gaat immers niet om het afvinken van uurtjes. Maak daarom een planning en hou je daaraan. Videobellen voor andere doelen kan natuurlijk wel, verwar dit alleen niet met vergadertijd. 

 

Deze tips staan ook in mijn nieuwe boekje ‘met afstand het beste leerbedrijf’.

Wil je daar meer over weten? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief ‘Werf Slim’. Daar hou ik je op de hoogte!

 

Gratis stageboek preview ontvangen?