Skip to main content
XS SM MD LG XL

Een stagebegeleider is niet alleen iemand die inhoudelijke opdrachten geeft en af en toe vraagt hoe het gaat.

Als begeleider ben je dé steun en toeverlaat van een jong iemand die haar eerste stappen in een professionele werkomgeving zet (los van dat baantje als vakkenvuller bij ’s lands grootste kruidenier misschien).

Er komt nogal wat op de student af tijdens een stageperiode.

Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat ze zich tijdens de stage ontwikkelt tot een beginnende beroepsprofessional in uw werkveld.

Als begeleider heb je daarbij drie hoofdrollen te vervullen: 

Organisator

Aan het begin van de opleiding maak je samen met de student een plan met duidelijke leerdoelen. Samen bepalen jullie waar de stage naartoe werkt. Jij zorgt ervoor dat de student werkzaamheden kan doen die aansluiten op de leerdoelen. Ook maak je duidelijke afspraken met collega’s in het bedrijf en met de school over de invulling en de voortgang van de stage. De school is immers de partij die uiteindelijk beslist of een leerplaats voldoet aan de opleidingseisen. 

Coach

Een student loopt niet alleen stage voor een diploma, ook om te groeien als professional. Het is jouw rol om de student uit te dagen. Dit doe je door belangstelling te tonen, door je begeleiding af te stemmen op de persoonlijke situatie en behoeften, en door regelmatig begeleidingsgesprekken te voeren op een systematische manier. Die gesprekken gaan niet alleen over de inhoud van het vak, maar ook over de student zelf. Hoe gaat het met de student? Waar is deze blij mee, waar onzeker over, hoe gaat het thuis?
Daarnaast kan de student inhoudelijk veel leren van jouw vakbekwaamheid door mee te kijken en heldere uitleg te krijgen op een manier die aansluit op het kennisniveau van de student.

Tijdens de stage komen zowel de vakinhoudelijke kennis als de sociale vaardigheden aan bod. Aan jou de taak om samen met je bedrijf die kennismaking geweldig te maken!
Bij deze rol hoort ook dat je een veilige omgeving maakt waarin de student fouten mag maken en nieuwe dingen gaat proberen. Die veilige omgeving ontstaat niet als je elkaar alleen wekelijks kort over de voortgang spreekt. Maak regelmatig even contact met de student en vraag hoe het gaat.

Beoordelaar

Ongeacht het niveau of de opleidingsrichting beoordeel je als begeleider de uitvoering en de kwaliteit van het werk van de student. Ook beoordeel je of de student zich kwalificeert als ‘beginnend beroepsbeoefenaar’. Hoe je dat doet bespreek je vooraf met de school – de eisen hiervoor verschillen immers per opleiding en per niveau.

Meer weten over jouw taken en rollen? Het Grote Stageboek voor Werkgevers gaat hier dieper op in.

 

 

 

Gratis stageboek preview ontvangen?