Skip to main content
XS SM MD LG XL

Bij het zoeken naar stageplekken, of het besluit om wel of niet met een stagiair te werken speelt data een steeds grotere rol.

Logisch, want hoe meer waardevolle data je hebt, hoe beter je keuzes kunt maken gebaseerd op feiten. En we willen de ideale student op de beste plek.

Het is dus: Meer relevante data zal leiden tot betere keuzes.

Gerd Gigenrenzer van het Berlijne Max Planck instituut heeft een heel andere visie.

Hier speelt het begrip ‘Heuristiek’ een belangrijke rol.

Als je niet precies weet hoe iets zit, helpt je brein om keuzes te maken. Heuristiek is een soort filter dat je hersenen toepassen om uit alle informatie die op je afkomt een plaatje op te bouwen en een beslissing in je hersenen naar voren schuift.

Hierdoor kun je al in een paar seconden beslissen of een vacature jouw aanspreekt, of bedenken een stagiair wel of niet geschikt is.

Heuristiek is een olifantenpaadje om betere keuzes te maken. Het is een strategie waarmee je sneller keuzes kunt maken. En die keuzes hoeven niet slechter te zijn.

Is het belangrijk? Jazeker. Want een gemiddelde bezoeker van jouw werken-bij site beslist binnen 7 seconden of de site interessant is of niet. En een vacature die een beetje in iemands straatje past krijgt pak ‘em beet 30 seconden.

Heeft iemand dan exact door hoe jouw bedrijf zit? Kent iemand alle parameters om een superafgewogen keuze te maken?

Tuurlijk niet.

Hier is heuristiek aan het werk.

Helpt meer data? Tuurlijk, een bepaalde hoeveelheid kennis is nodig om een behoorlijke keuze te maken. Maar zal meer data tot meer resultaat leiden? Nee. Laat dus gerust informatie weg om snelle beoordeling van jouw vacature mogelijk te maken. Of neem een beslissing die niet alleen op harde data is gebaseerd maar ook op jouw intuïtie. Het zal je opvallen hoe vaak je het bij het rechte eind hebt.

Gratis stageboek preview ontvangen?