Skip to main content
XS SM MD LG XL

Bij motivatie gaat het om de juiste mindset. Om geloven in jezelf en in het feit dat je de taken kunt uitvoeren. Ook bij stagiairs. Juist bij stagiairs. Daarom is het belangrijk om jouw organisatie zo in te richten dat jong talent zich vrij voelt om zich te ontwikkelen. Een growth mindset hebben. Ik adviseer je om eens na te denken over jouw organisatie. Heerst er een fixed mindset? Of juist een growth mindset? Graag leg ik kort uit wat die ‘mindsets’ zijn, hoe het werkt en waarom het zo belangrijk is dat jouw bedrijf hier actief op inspeelt.

growth

Dat kan ik niet. Laat maar..

De Amerikaanse wetenschappers Ryan en Deci doen al meer dan dertig jaar onderzoek naar wat ervoor nodig is om mensen te laten geloven dat ze het kunnen. Zo deden ze een onderzoek met een ruimte waarin een moeilijke puzzel lag. De opdracht was om de puzzel op te lossen. Wat bleek? Een deel van de mensen kwam binnen en dacht: dat kan ik niet, laat maar. Maar een ander deel dacht: dit is moeilijk, maar ik denk dat ik het wel kan leren. Deze twee types onderscheiden ze als een ‘fixed’ en ‘growth’ mindset:

Fixed mindset

Bij een fixed mindset is kritiek alleen maar de bevestiging van het eigen onvermogen. Een stagiair met zo’n mindset ziet als een berg op tegen taken of opdrachten. ‘Dat gaat me toch niet lukken’, ‘die uitdaging gaat laten zien dat ik het niet kan’, ‘laat ik er maar niet aan beginnen, het is toch hopeloos’. Opvallend genoeg zie je die fixed mindset vaak bij studenten die in de huidige onderwijscultuur zijn opgegroeid, waar fouten maken wordt bestraft. Ook ouders van de huidige generatie hebben hun kinderen vaak behoed voor fouten, schrammen en builen. Stagebegeleiders en stagebedrijven kunnen op hun beurt ook behoorlijk vastzitten in hun perceptie: ‘zo doen we dat al jaren, jij (stagiair) móét die taak zo uitvoeren’ , of: ‘dat wordt niets met jou’. Dit zijn signalen van een fixed mindset.

Growth mindset

De tegenhanger van de fixed mindset is de growth mindset. Hierin is fouten maken niet erg. Het is zelfs de bedoeling.  Fail fast is het devies. Beginnen, op je bek gaan, kijken wat beter kan en doorgaan. Maak zo veel mogelijk fouten, dan kan het ‘echte’ werk beginnen. Eigenlijk is dit een perfecte omgeving voor studenten om zich te kunnen ontwikkelen. Niks behoeden voor fouten, zo veel mogelijk fouten maken! Let’s go! Ain’t no Mountain high enough. De startupwereld is helemaal gebouwd op die growth mindset.

 

Maak zo veel mogelijk fouten, dan kan het ‘echte’ werk beginnen.

 

Je kunt hierbij de kanttekening plaatsen dat die startupwereld geen afspiegeling is van de Nederlandse arbeidsmarkt (dezelfde types van dezelfde generatie in dezelfde kantoren met dezelfde interesses en dezelfde kleding). Wel is die mentaliteit uiterst positief over de kansen die fouten maken kan bieden. En daar kan het traditionele bedrijfsleven veel van leren.

Leerklimaat

Een signaal dat je met een growth mindset te maken hebt, is een bedrijf waar het onderwerp ‘een leven lang leren’ helemaal is ingebakken. Dit heeft te maken met het ‘leerklimaat’. Uit onderzoek van Mirjam Baars naar leren in organisaties blijkt wel dat met name de productiebedrijven leren zien als iets wat in het ‘bedrijfsbelang’ is, terwijl kennisorganisaties met veel hoger opgeleiden leren als een individuele verantwoordelijkheid zien. Je zou op grond daarvan grofweg kunnen zeggen dat een productiebedrijf met praktisch opgeleide medewerkers vaker een ‘fixed mindset’ heeft dan een kennisorganisatie met academisch geschoolde medewerkers. Boute stelling, weet ik.  En ik heb hem graag weerlegd, dus als je voorbeelden hebt, stuur mij een berichtje!

Hoe zit dit bij jouw organisatie?

Is jouw organisatie een omgeving waarin stagiairs kansen krijgen om zich te ontwikkelen en fouten te maken? Waarin een leerklimaat heerst dat mensen uitnodigt om zichzelf te ontwikkelen? Gefeliciteerd! Dan zullen stagiairs eerder geneigd zijn bij jou te blijven dan over te stappen naar de concurrent.

Maar even serieus.  Kijk eens kritisch! Is dit echt het geval in jouw bedrijf, of het een gevalletje wensdenken? Bespreek het eens met jouw medewerkers of collega’s. Ik merk dat veel bedrijven roepen dat ze iedereen ruime geven voor fouten. Maar zien medewerkers,collega’s en stagiairs dit ook zo?  Moét je op die ene cursus, of krijg je de ruimte om jezelf te ontwikkelen? voelen mensen dat zij fouten mogen maken?

Ik wens je veel fouten toe!

Meer weten over die mindset in relatie tot stages? Lees dan het grote stageboek voor werkgevers.

Meer weten over mindset in relatie tot talentontwikkeling? Lees dan dit boek van Carol Dweck

 

 

Gratis stageboek preview ontvangen?