Skip to main content
XS SM MD LG XL

In verband met de stagetekorten schreef ik voor ROC Midden Nederland, op uitnodiging van de jeugdraad, 5 tips voor het vinden van een stageplek tijdens corona. Omdat de tips gepubliceerd zijn op het intranet van het ROC kan ik geen linkje plaatsen, vandaar dat ik ze ook hier post.

De tips over het vinden van een stage in tijden van stagetekorten👇

 

Het coronavirus houdt ons allemaal flink bezig. We moeten veel meer thuiswerken, scholen zijn maar gedeeltelijk open. En stageplekken zijn momenteel echt lastig te vinden. Herkenbaar?

Hoe zorg je er voor dat je toch een stageplek kunt vinden? 

Hier vijf tips om met deze uitdagende tijd om te gaan.

1: Samen kom je verder. 

Je hoeft deze hele situatie niet alleen op te lossen. dit is het moment dat jouw stagebegeleider en mentoren kunnen helpen. Heb je een aanspreekpunt? Zit je met vragen? Stel die dan! Ga actief op zoek naar ondersteuning, naar tips en naar duidelijkheid van jouw begeleiders. Daar zijn ze immers voor.

Bouw daarnaast aan een community met je medestudenten om ervaringen en tips uit te wisselen. En vergeet ook de socials niet. Als je op zoek bent, roep jouw vraag van de daken op sociale media . En andersom kun je met jouw kennis en inzichten misschien weer iemand anders. 

Weet: Alleen ga je snel, samen kom je verder. 

2: Jij doet ertoe

Natuurlijk zijn er 99 belangrijke problemen momenteel waar scholen en bedrijven mee rondlopen. Maar jouw probleem is ook groot. Je loopt geen stage voor je lol, maar om jouw diploma te halen. 

Hoezo ‘stage nu geen prioriteit?’ Hoezo geen tijd? No way. Jouw stage doet ertoe, daar mag je best aandacht voor opeisen. Ga actief op zoek naar de mensen die jou kunnen helpen en vraag om tijd en aandacht. Jouw zoektocht is belangrijk. Jouw opleiding is belangrijk. Jouw diploma is belangrijk. 

3: Leren door te falen

Laten we even realistisch zijn: Niemand heeft deze situatie ooit eerder meegemaakt. J Besef je dat iedereen, ook die docent of die manager bij dat bedrijf, die uitstralen dat ze precies weten wat ze doen, eigenlijk ook op zoek zijn naar manieren om hier goed mee om te gaan. 

Ja, je bent nu langer op zoek en ja, het is erg lastig. Accepteer dat die ideale, of normale situatie nu niet aan de orde is. En handel vanuit die mindset. De situatie verander je niet, wel hoe je ermee omgaat. Probeer maar dingen. Het kan misgaan. Maar hoe erg is dat? 

4: Begin 

Iedere reis begint met een eerste stap. Begin gewoon met zoeken, begin met bellen. Hoe sneller je begint, hoe groter jouw kansen op die felbegeerde (schaarse) stageplek. Heb ik verder niets aan toe te voegen. Lets go!

5: Bedenk je eigen stageplek

Natuurlijk kun je zoeken naar die ene stageplek die jou een kans wil geven. Natuurijk kun je doorzetten tot je voorover op je toetsenbord valt van vermoeidheid. Nóg een sollicitatie versturen …

Je kunt ook iets anders doen: Je eigen kans creëren. 

Het gaat zo: Je zoekt de website van jouw ideale stagebedrijf en daar kijk je wat het bedrijf doet. Vervolgens bedenk je wat voor problemen er bij het bedrijf kunnen zijn en hoe jij hier een bijdrage aan kunt regelen. Die problemen en uitdagingen kun je zelf bedenken, maar misschien schrijft het bedrijf wel iets op hun website, of in een nieuwsbrief over een uitdaging waarmee ze zitten.  Vervolgens stuur je een voorstel hoe jij denkt dat je kunt helpen. Het helpt om van tevoren even contact te zoeken met iemand die jou kan vertellen waar jouw voorstel naartoe kan. Zoek naar een naam! Je wilt dat jouw voorstel zo gericht mogelijk terecht komt. 

Bonustip: Erkend leerbedrijf geen harde eis

Eigenlijk moet je bij een leerbedrijf stagelopen dat erkend is voor jouw studie. Maar ja, wat als jouw studierichting juist veel last heeft van de coronacrisis? Vanuit het ministerie is gelukkig aangegeven dat er voor scholen en bedrijven heel veel extra ruimte is om creatieve oplossingen te bedenken. Denk dus niet direct ’het kan niet want het is geen erkend leerbedrijf’.

Heb je een kans gevonden? Bespreek dit met je mentor of stagebegeleider en kijk hoe je jouw leerdoelen kunt behalen in dit bedrijf.

Het is dan aan de school om te bekijken of jouw stageplaats voldoet om stage te lopen en zij kunnen zelf beslissen om een stage goed te keuren, ook als het bedrijf geen erkend leerbedrijf is.  

Gratis stageboek preview ontvangen?