Skip to main content
XS SM MD LG XL

In 2011 publiceerden drie knappe koppen van Amerikaanse topuniversiteiten (Michael I. Norton van Harvard Business School, Daniel Mochon van Yale, en Dan Ariely van Duke een interessante studie: Mensen blijken iets dat zij zelf hebben gemaakt hoger te waarderen dan andere zaken.

Het inzicht is dat wij  mensen heel trots zijn op dingen die we zelf in elkaar schroeven, denk aan een Ikeakast. Zelfs als je die Ikeakast scheef in elkaar zet en weet dat je er niets in moet zetten om acuut instortingsgevaar te voorkomen, dan nog waardeer je die kast bovenmatig.

Je hebt het zelf gedaan, je bent er trots op!

Het is daarbij wel belangrijk dat je als bouwer in staat bent om die kast in elkaar te zetten. Is het te moeilijk dan lukt het niet en zal de bouwer ongemotiveerd en gedesillusioneerd afhaken.

Dit idee is bekend komen te staan als het ‘IKEA-effect’. 

 

 

Het IKEA effect is om drie redenen relevant voor stages:

1-Als je de stagiairs een topervaring wil geven dan zorg je ervoor dat deze het gevoel hebben dat ze meebeslissen en zelf dingen mogen doen en ontdekken.

Het resultaat hiervan is dat zij gemotiveerd zijn en zich betrokken voelen bij het project of bij de producten waaraan ze bijdragen.

Ze zijn trots op hun werk.

Je moet dan wel zorgen dat de stagiair de juiste begeleiding krijgt en niet té moeilijk werk moet doen. Leg de lat telkens iets hoger, laat de stagiair groeien. Gebruik daarbij de heilige drie-eenheid: Ik kan het, ik kan het zelf, ik hoor erbij.

 

2-Het is belangrijk dat je de mensen in jouw bedrijf (jouzelf incluis) het gevoel geeft dat zij eigenaar zijn en dat zij de middelen hebben om die rol succesvol te pakken. Mensen zijn trots op hun werk en op de begeleiding van stagiairs.

 

3-Je hoeft geen externe begeleiders in te huren om de begeleiding te doen. Dit kun je zelf. En je zult merken dat je het nog leuk gaat vinden ook.

 

Ook zin om een heldere handleiding te maken waarmee jij en jouw collega’s zelf aan de slag kunnen? Onze workshop stageplan helpt je op weg.

 

Hejdå!

 

Gratis stageboek preview ontvangen?