Skip to main content
XS SM MD LG XL
WORD DÉ TALENTMAGNEET IN JOUW MARKT

Er zijn vier soorten fouten die je kunt maken bij beslissingen.

1-Je focust op het verkeerde: de zogenaamde ‘vision error’. Denk aan het inrichten van een geweldige ‘werken-bij’ site om jouw imago als stagebedrijf te verbeteren terwijl de begeleiding ronduit slecht is.

2-Verkeerd inzicht in de manier waarop de verschillende krachten op elkaar inwerken rondom het probleem. Denk hierbij aan het trainen van jouw begeleiders terwijl de hele bedrijfscultuur het hele concept ‘leren’ maar een irritante bijzaak vindt. Dit is de ‘correlation error’

3-Fouten bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën en concepten, of het juist niet innoveren. Denk aan die begeleider die ‘het al jaren zo doet, dus waarom heb ik een training nodig’ of een bedrijf dat in een hele krappe markt blijft eisen of weken de tijd nemen om te reageren (áls ze al reageren). Dit is de innovation error.

4-De fout van beslissers om iets wel of niet te doen. Denk aan het bedrijf dat ‘nu even niet met stagiairs werkt want het is te druk’. Bekend voorbeeld is Kodak. Dit bedrijf vond de digitale camera uit, maar besloot filmpjes te blijven verkopen. Oeps. Dit zijn ‘action errors’.

Over dit soort fouten las ik een interessant artikel.

Het was vooral het woord ‘Iatrogenisis’ dat mij wakker schudde.

WAT-IS-DAT.

IATRO-WATTE?

IN HEMELSNAAM.

Laten we voorop stellen: Iatrogenisis is een verdomd moeilijk woord.

Een ‘Iatrogenische fout’ (‘Iatro’ is Grieks voor Arts, ‘geen’ is een toevoeging) is een situatie waarin een goedbedoelde oplossing onbedoelde negatieve bij-effecten heeft.

Oorzaak Iatrogenisis
Zo’n fout met onvoorziene consequenties komt vooral door gebrek aan visie, gebrek aan geduld, gebrek aan data en inzicht of door besluiteloosheid.

Kijk naar de beslissing tijdens de crisis van 2008 om mensen in de bouw massaal te ontslaan.

Gevolg is dat de tekorten onoverzichtelijk groot zijn geworden.

Niet de bedoeling, wel het gevolg.

Dit is ook van toepassing op stages.

Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin je wel studenten binnenhaalt, maar alleen prioriteit blijft geven aan dagelijkse werkzaamheden

Of veel aandacht besteed aan jouw imago door te vertellen hoe tof jouw vrijdagmiddagborrels zijn, terwijl studenten juist heel veel behoefte hebben aan andere, saaie, informatie.

Op zich is de beslissing best begrijpelijk, de negatieve effecten zijn echter groot in termen van imago en de instroom van nieuwe medewerkers.

Samen Iatrogenisis voorkomen.

Zorg dan dat je goed weet en begrijpt hoe jouw doelgroep zoekt, wat zij belangrijk vinden en hoe jouw organisatie in elkaar steekt.

Met die informatie kun je gerichte acties ondernemen op de problemen die écht het probleem zijn.

En keuzes maken voor oplossingen die écht dat probleem oplossen.

Je voorkomt Iatrogenisis, en dat wil je.

Wij helpen.

Gratis stageboek preview ontvangen?

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com