Skip to main content
XS SM MD LG XL

Zorg dat studenten voor JOUW bedrijf kiezen.

 

Ict-talent interesseren voor de lokale overheid.

De uitdaging

Net als de rest van Nederland  is het voor de afdeling IV (informatievoorziening) van de gemeente Haarlem lastig om ICT-talent te werven. 

Wat dit probleem voor de gemeente Haarlem nog acuter maakt is dat studenten een gemeente überhaupt niet overwegen als zij zich oriënteren op stage -of afstudeeropdrachten. 


 

Vraag:

Hoe kan de gemeente Haarlem zich ondanks deze zwakke uitgangspositie onderscheiden op de krappe arbeidsmarkt richting studenten ICT op MBO en HBO niveau?

Aanpak

Wij voerden een onderzoek uit onder de doelgroep; HBO en MBO studenten ICT in Haarlem. Daarnaast spraken wij met stagecoördinatoren, medewerkers van de gemeente Haarlem én de afdeling IV zelf.

 

Resultaat

Het blijkt dat er veel kansen zijn om de doelgroep te boeien voor stages en afstudeeropdrachten. De lokale overheid is echt onderscheidend met mooie kansen en unieke kwaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan relevant werk waar de samenleving écht iets aan heeft. Hiermee kan de afdeling IV zich onderscheiden ten opzichte van de bekendere kapers op de ict-recruitmentkust.  
Belangrijkste aandachtspunten om dit goed aan te pakken zijn de ervaring van studenten tijdens werving en de ervaring tijdens de stage. Daarbij kan de gemeente Haarlem mond tot mond reclame over kansen bij studenten uit de omgeving Haarlem strategischer inzetten.

Hiervoor moet de afdeling intern een aantal processen en systemen slimmer inrichten zodat Haarlem de stagecyclus optimaal benut.

Waar is het eindrapport vraag je?

Dat is er niet. Wij gaven een presentatie en een meetup waarin we de quickwins en actiekansen deelden met de aanwezigen. Dus geen vuistdik rapport dat in een la verdwijnt, maar actiegerichte adviezen en oplossingen. Met de resultaten uit ons onderzoek zijn  duurzame verbindingen gelegd  met onderwijsinstellingen, studenten en ondernemers  in Nederland op mbo, hbo en wo niveau. De gemeente Haarlem heeft de ambitie  om zo snel mogelijk van abstracte ideeën naar concrete oplossingen en experimenten te komen. 

Dat was een hele interessante presentatie Maarten Brand Bedankt voor de inzichten!

Karen Bax, HR adviseur gemeente Haarlem.

Gratis stageboek preview ontvangen?